Prosty przepis na Wielkanocne jajka faszerowane. Trochę kreatywności na Wielkanocnym stole nie zaszkodzi. Zawsze to coś innego niż jajka w majonezie czy tradycyjne pisanki. Nowy pomysł, sprawdzony przepis i trochę dekoracji potrafi urozmaicić Wielkanocne śniadanie. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem.

Składniki na 1 półmisek:

  • Jaja – 5 szt.
  • Majonez – 1 łyżka stołowa
  • Sól – do smaku
  • Pieprz mielony – do smaku
  • Coś do dekoracji: Szczypiorek, sałata dekoracyjna, natka pietruszki lub pomidorek koktajlowy

Przygotowanie – Wielkanocne jajka faszerowane

  1. Ugotuj jajka na twardo – od zimnej wody – rozmiar „M” przez 8 minut od momentu zagotowania a rozmiar „L” przez 10 minut od zagotowania. Na samym początku nasyp do wody z jajkami dużą łyżkę soli kuchennej, aby lepiej się obierały. Wylej wrzątek i wystudź zalewając zimną wodą. Powtórz kilkakrotnie czynność, aby jajka szybko się wystudziły i nie ściemniało żółtko.
  2. Przygotuj farsz: Przekrój jaja na pół wzdłuż. Wydrąż żółtka i przełóż do małej miseczki, dodaj łyżkę majonezu, dopraw solą i pieprzem. Utrzyj na gładką masę. Jeżeli masz małą ilość możesz zrobić to łyżką stołową przecierając zawartość o ściankę miski lub użyć blendera i dokładnie zmiksować.
  3. Faszerowanie jaj: Przecięte jajko bez żółtka połóż na półmisku pustym otworem ku górze. Nałóż przygotowany farsz do rękawa cukierniczego lub strzykawki dekoracyjnej z ładną końcówką. Wyciśnij piękne różyczki na miejscu, w którym były żółtka.
  4. Dekorowanie: Posiekaj kilka gałązek szczypiorku i posyp po jajkach. Włóż w środek ładny liść sałaty dekoracyjnej a na jej środku pomidorka koktajlowego i gałązkę natki pietruszki. Oczywiście możesz udekorować w inny dowolny sposób.
  5. Jeżeli chcesz poznać nowe sposoby przygotowania dekoracji odwiedź mój VIDEO BLOG, na którym znajdziesz filmy instruktarzowe. Kliknij w poniższy link:

Wielkanocne jajka faszerowane możesz przygotować w różnych smakach. Wystarczy, że do farszu dodasz dodatkowo inne składniki. Najbardziej popularne są podsmażone pieczarki lub wędzony łosoś. Możesz podać gościom jeden rodzaj np. klasyczne jak w przepisie lub mieszane, które bardziej uatrakcyjnią półmisek.

Pozdrawiam. Szef kuchni