Tatar ze śledzika po wiejsku podany na pomarańczy lub cytrynie jest prawdziwym rarytasem dla osób lubiących przekąski. Przygotowany ze śledzi w zalewie wiejskiej czyli na bazie octu, które są szeroko dostępne w prawie każdym sklepie. Drobno siekane połączone z dodatkami i odrobiną soku ze świeżej pomarańczy. Jest to niecodzienny sposób przygotowania i podania więc zapewne będzie ogromnym zaskoczeniem dla wszystkich gości. Można go podać wieloporcjowo lub jako przystawka przed podaniem dania głównego. Poznaj mój przepis.

Tatar ze śledzika po wiejsku

Przepis

SKŁADNIKI – Tatar ze śledzika po wiejsku na 6 – 8 porcji

  • Filety śledziowe w zalewie po wiejsku – 1 słoik
  • Cebula czerwona – 1 szt duża / 2 średnie
  • Ogórek konserwowy – 3 średnie szt.
  • Koperek – 1/2 pęczka
  • Czosnek – 1 mały ząbek
  • Pomarańcza – 1 szt.
  • Cytryna – 1 szt.
  • Oliwa z oliwek – do smaku
  • Sól – do smaku
  • Pieprz mielony – do smaku
  • Dekoracja – natka pietruszku / pomidorek cherry lub to co masz / ew. krem balsamiczny do pomalowania talerza

PRZYGOTOWANIE:

Wyciągnij filety śledziowe ze słoika i pozostaw na ręczniku papierowym, aby odsączyć z zalewy. Możesz zmienić papier kilka razy i docisnąć śledzia, aby dobrze go osuszyć. Następnie pokrój bardzo drobno w kosteczkę i przełóż do odpowiednio dużej miski, aby wymieszać z pozostałymi składnikami. Pokrój bardzo drobno cebulę czerwoną, ogórka konserwowego oraz czosnek, posiekaj gałązki koperku i dodaj do śledzi. Dolej oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Wyciśnij sok z około 1/3 pomarańczy oraz sok z około 1/3 cytryny – oczywiście soki są traktowane jako naturalny wzmacniacz smaku, który należy zastosować do smaku jak przyprawę, zaufaj swojemu smakowi. Wszystko dobrze wymieszaj i dosmakuj jak najlepiej – powinien mieć mocny smak.

Tatar ze śledzika po wiejsku

Podawanie

Tatar ze śledzika po wiejsku można podawać na kilka sposobów. To tylko kwestia fantazji. Jednak skupię się na dwóch:

  1. Jeżeli urządzasz przyjęcie i zapraszasz wielu gości najlepiej przygotuj kilka zakąsek na większym talerzu. Dobrze się układa na talerzu okrągłym i na półmisku. Wybór należy do Ciebie. Możesz ułożyć pojedynczy plaster pomarańczy a na nim stalowy ring, który wypełnisz przygotowanymi śledzikami. Zdejmij ring. Wykonaj kilka takich tatarów i udekoruj każdy pojedynczo lub zbiorczo np. umieszczając na środku liść sałaty dekoracyjnej. Obejrzyj zdjęcia – one lepiej wszystko zobrazują, są przecież warte tysiąca słów.
  2. Przygotuj przystawkę jako starter na zaostrzenie apetytu przed podaniem dania głównego. Przygotuj półmisek lub talerz – najlepiej większy niż zwykły śniadaniowy. Wykonaj zygzak z kremu balsamicznego na białym talerzu lub innym zimnym białym dipem np. koperkowym wyciśniętym z dyspensera na czarnym talerzu. Na środku ułóż trzy plasterki cytryny lub pomarańczy a na nich tatar w stalowym ringu lub uformowana w rękach kulkę. Do dekoracji możesz wykorzystać jadalną dekorację np. pieczarki marynowane lub kapary w zalewie, które pasują smakiem do tatara.

Podkreślam, że najpierw je się oczami więc dekoracje są ważne, aby zrobić dobre wrażenie.

Kliknij w poniższy link, aby poznać proste sposoby przygotowania dekoracji z warzyw:

DEKORACJE POTRAW

Zapraszam na mojego video bloga, gdzie znajdziesz filmy dotyczące przygotowania dekoracji potraw.

Kliknij w poniższy link:

Pozdrawiam. Szef kuchni.