Bukiet warzyw grillowanych to gratka nie tylko dla wegetarian. Świeże i chrupiące warzywa z patelni grillowej zachwycą niejedno podniebienie. Przygotowanie bukietu pełnego witamin nie zajmuje dużo czasu. Bukiet warzyw grillowanych możesz przygotować jako danie główne na obiad czy kolację lub jako dodatek zamiast np. surówki. Twój posiłek będzie wyśmienity. Sprawdź mój przepis.
Składniki na 1 solidną porcję
- Papryka czerwona – 1/4 szt
- Papryka żółta – 1/4 szt
- Cukinia – ok.1/4 średniej szt
- Cebula czerwona – 1/2 szt
- Cebula biała – 1/2 szt
- Kalafior – 1 różyczka
- Brokuł – 1 różyczka
- Rucola – garść
- Opcjonalnie gotowany burak – 1 szt.
- Oliwa z oliwek – 20-30 ml
- Sól – do smaku
- Nasiona jakie lubisz np. słonecznik, pestki dyni czy płatki migdałów
- Coś do dekoracji np. kilka gałązek natki pietruszki lub mikro groszku

Przygotowanie
Obierz cebulę i umyj wszystkie warzywa. Pokrój cukinie na 5 plasterków o grubości 1-1,5 cm. Pokrój cebulę białą oraz czerwoną na plastry grubości 1 cm – po 2 lub 3 plastry z każdego rodzaju według własnych upodobań, nie wszyscy lubią dużo cebuli. Pokrój paprykę żółtą oraz czerwoną na 3 cząstki każdą. Różyczki z kalafiora oraz brokuła pokrój na plasterki pionowo, aby powstały „drzewka”. Opcjonalnie możesz wykorzystać buraka gotowanego jeżeli masz na niego ochotę lecz wiąże się to z jego długim gotowaniem. Jeśli zdecydujesz się to ugotuj go wcześniej w skórce, zapewne ok. 1-2 godziny, a następnie obierz i pokrój w cząstki. Dobrze rozgrzej patelnię grillową, lekko zwilż oliwą z oliwek i ułóż warzywa. Smażenie powinno odbywać się na większym ogniu, gdyż zamiarem jest grillowanie warzyw. Jeżeli ogień będzie za mały to warzywa nie będą miały posmaku grilla oraz pożądanej chrupkości. Warzywa grillujemy z dwóch stron. Jeżeli uznasz, że z jednej strony są usmażone i mają przypalone paski odwróć na drugą stronę. Smażenie to około 4 minut z jednej strony. Pod koniec dopraw sola do smaku.


Podawanie – Bukiet warzyw grillowanych
Przygotowane warzywa najlepiej ułożyć na dużym okrągłym talerzu na samym środku układając na stosie. Postaraj się, aby zrobić to w sposób dekoracyjny układając na przemian kolorami. Na samym wierzchu ułóż kopiec z rucoli i polej wszystko oliwa z oliwek. Opcjonalnie zamiast oliwy możesz wykorzystać gotowy sos sałatkowy albo samodzielnie przygotować jakiś fajny dressing np. z sokiem z cytryny, oliwy i ziół. Całość posyp nasionami. Nie zapomnij o dekoracji. Smacznego.

