Super szybkie, super łatwe i super przyjemne w jedzeniu. Zapiekany bochen chleba z szynką i serem spełnia wszystkie wymagania na proste i przyjemne przygotowanie znakomitej kolacji. Takie banalne a idealne. Wszyscy bez wyjątku byli zadowoleni. Jeżeli miałbym polecić coś szybkiego i łatwego z pewnością na pierwszym miejscu wymieniłbym zapiekany bochen chleba z szynka i serem. Niebo w gębie.
Bochen chleba zapiekany z szynką i serem – przepis jest banalnie prosty
Składniki:
- bochen chleba w całości – 1 szt
- szynka lub inna wędlina jaką masz w lodówce – ok. 200g
- ser żółty – ok. 200g – może być w plastrach lub tarty np. mozarella – według woli
- ketchup – ok 1/2 tubki
Przygotowanie:
Bochen chleba nacinasz w kratkę o grubości 2 cm prawie do samego spodu chleba tak, aby nie przeciąć skórki. Nasmarować ketchupem przekrojone miejsca pomiędzy kratkami a następnie również pomiędzy kratki umieścić pokrojoną w plastry szynkę oraz ser (zdecydowanie łatwiej jest wypełnić tartym serem), ser można również ułożyć na wierzchu, by było go więcej – według upodobań. Wsadzić przygotowany chleb do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni i zapiekać około 20 minut. Chleb na pewno będzie chrupiący z zewnątrz lecz najważniejsze jest to, aby rozgrzał się w środku, by ser całkowicie się rozpuścił i szynka była gorąca. Lepiej trzymać dłużej w piekarniku na niższej temperaturze, aby nie przypalić warstwy zewnętrznej. Mamy gotowy zapiekany bochen chleba z szynką i serem, który najlepiej jeść widelcem i dodatkowo maczać w ketchupie, bądź innym zimnym sosie np. czosnkowym. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia video oraz zdjęć:








Mam nadzieję, że spodobał Ci się mój przepis. Wystarczy jedynie 10 minut na przygotowanie fajnej kolacji. Pieczeniem zajmuje się piekarnik więc tej części nie musisz wliczać w czas przygotowania. Zapraszam po więcej fajnych przepisów na kolację bądź śniadanie, które znajdziesz w poniższym linku. Wystarczy, że klikniesz i masz przygotowane proste gotowce – nie musisz nic wymyślać – tę kwestię masz „podaną na talerzu”. Smacznego.