Smaczna i delikatna zupa cebulowa na mięsnym wywarze ze skrzydełek kurczaka. Podawana z grzankami w formie delikatnego kremu. Doskonała na obiad również w gorące dni. Zapraszam na recepturę według mojego pomysłu, zainspiruj się, by przygotować smaczne I danie.


SKŁADNIK na 10 porcji po 350 mI
- Cebula – 1 kg
- Skrzydełka z kurczaka – 0,5 kg
- Olej – 150 ml
- Śmietanka 30% – 200 ml
- Kucharek – do smaku
- Pieprz czarny mielony – do smaku
- Magi – do smaku
- Włoszczyzna mrożona – 100g (1 duża garść)
- Mąka pszenna – ok.150g
- Chleb tostowy – 1/2 szt.
- Suszona natka pietruszki – do posypania
PRZYGOTOWANIE
Na pierwszym miejscu przygotuj grzanki z chleba tostowego. Odkrój skórki i pokrój kromki w małą kostkę ok 0,5 cm x 0,5 cm. Umieść na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni, w ciągu 10-15 minut powinny być chrupiące. Pamiętaj, aby zaglądać do piekarnika co kilka minut, aby sprawdzić czy wszystko z grzankami w porządku, przemieszaj.


Do 3,5 litra wody dodaj skrzydełka i gotuj przez 30 minut, aby uzyskać wywar i w międzyczasie zbieraj szumowiny. Dodaj do wywaru kucharka. Obraną cebulę pokrój w piórka i dobrze wysmaż na oleju a następnie odcedź na sicie. Wyciągnij skrzydełka na talerz. Dodaj mrożoną włoszczyznę oraz usmażoną cebulę, gotuj przez 15 minut. Uzupełnij wodę, która wyparowała.



Za pomocą blendera zmiksuj dokładnie zupę. Przygotuj niedużą ilość zawiesiny z mąki i wody w małej miseczce i powoli wlewaj do zupy, mieszaj energicznie trzepaczką lub blenderem, zagotuj. Zupa nie może być zbyt gęsta, należy lekko zagęścić. Dolej 100 ml śmietanki i również wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem, kucharkiem i magi.


Podawaj w bulionówce lub głębokim talerzu ze śmietanką polaną za pomocą łyżki, posyp suszoną natką i dodaj grzanki – jak na zdjęciu.

!!! SMACZNEGO !!!
jembochce.pl / jem bo chce / jembochce / #jembochce / jem bo chcę / @jembochce.pl
Aleksandra
Panie Michale i dziewczynki. Blog – rewelacja. Pozwolę sobie skorzystać z wielu przepisów, bo są naprawdę kuszące i proste w wykonaniu. W pierwszej kolejności będzie zupa cebulowa.
Pozdrawiam serdecznie.
jembochce@op.pl
Dzień dobry. Dziękuje za komentarz, jest mi bardzo miło. Oczywiście zachęcam do kolejnych odwiedzin strony oraz zapraszam na instagram #jembochce.pl – tam również udostępniam ciekawe dania. Pozdrawiam gorąco imieniu moim oraz dziewczynek.